Byom
Açai
Açai (spreekt het uit als ‘assaj-ie’) is een kleine paars/blauwe vrucht die de afgelopen jaren voor steeds meer belangstelling zorgde. Açai bessen hebben veel weg van bosbessen, maar ze bevatten tal van eigenschappen waarmee ze zich onderscheiden van vele andere vruchten. De açai plantages zijn dus ook toegenomen. De bessen zijn afkomstig van de pinapalm (Euterpe oleracea). Dit is een palmboom die gedurende het hele jaar groen is. De naam van açai bessen is Braziliaans-Portugees waardoor het op deze manier wordt uitgesproken: ‘assaj-ie’. In Amerika is de vrucht populair geworden door Dr. Öz die op televisie vertelde over deze gezonde vrucht. Op internet zijn er sinds dien diverse sites die beweren dat deze açai bessen een wondermiddel zijn dat tegen bijna elke ziekte kan helpen. Dit heeft gezorgd voor veel medisch kritiek. Medici zien açai bessen niet als medicijn, maar als een gezonde toevoeging aan je dieet.

In Brazilië en Suriname wordt de vrucht al jaren gegeten als een vermalen koude pap. Ze malen de açai bessen fijn en glad en stoppen het in de vriezer, om het later weer op te eten. In de Westerse landen wordt açai voornamelijk geconsumeerd als sap. Door het bijvoorbeeld in een smoothie te doen in combinatie met andere vruchten zoals mango of aardbijen. Açai wordt veel verkocht in poeder substantie. Dit komt door de korte houdbaarheid van de bessen. Açai als exportproduct vindt je dus vaak alleen als bevroren pap, poeder of sap.

Voordelen Açai
Açai bessen bevatten enorm veel antioxidanten, die cellen in ons lichaam beschermen tegen cel beschadiging. Açai bessen zijn rijk aan vetzuren, zoals oleïne, palmitine en linolzuur. Ook bevordert het de gezondheid van onze hersenen. Het kan oxidatieve stress en ontsteking verlagen. Omdat açai rijk is aan zoveel antioxidanten en polyfenolverbindingen wordt het risico op de ziektes zoals Alzheimer en Parkinson verkleind.
De vele vezels die aanwezig zijn in açai hebben een enorm belangrijke functie voor de gezondheid van ons hart. Hart-gezonde vetten verhogen HDL (‘goed’) cholesterol en verminderen LDL (‘slecht’) cholesterol. Açai ondersteunt afvallen en vermindert de kans op overgewicht. Het vult je maag met vezels en geeft op een natuurlijke zachte manier een langdurig verzadigingsgevoel. Dit stimuleert afvallen, maar let op, je valt niet af door het consumeren van açai, het stimuleert afvallen daarentegen wel. En het verkleind de kans op overwicht. De anthocyanen in açai hebben een positieve invloed op ons cholesterolgehalte.

Bekijk hier alle voedingsstoffen in Açai
Vindt hier alle voedselwaarden met o.a. de algemene voedselwaarden, de mineralen & vitamine van Açai.

Açai biedt een goede bescherming tegen een tal van klachten en andere gezondheidsproblemen. Het helpt tegen:
- oxidatieve stress
- slecht geheugen
- ongezonde huid
- proliferatie van kankercellen
- kankercelinvasie
- laag energie niveau
- overwicht
- vermindert risico op Alzheimer
- vermindert risico op Parkinson
Sport Voeding
Veel professionele sporters zijn enthousiast over de açai bessen. Açai bevat een hoog vetgehalte wat voor sporters zorgt voor een grote energieboost. De vetten die in açai zitten helpen je lichaam om voedingsstoffen beter op te nemen. De in de vet oplosbare vitamines kunnen nu dus worden opgenomen in je lichaam dankzij de açai bessen. De vetten die açai bevat, zijn gezondheid bevorderende, onverzadigde vetten, zoals omega 3,6,9 en oliezuur. Je kan het goed vergelijken met een avocado of diverse nootjes, waar ook veel gezonde vetten in zitten.
Açai voor je huid
Er zijn diverse schoonheidsproducten die Açai in hun recept bevatten. De antioxidanten in de açai beschermen de huid tegen oxidatieve stress. Açai onderscheid zich van andere reguliere cosmetica omdat açai een natuurlijk product is en geen chemische stoffen bevat, waardoor dit op lange termijn dus ook niet schadelijk is. Als je regelmatig açai eet, wordt je huid van binnenuit gevoed. Brazilianen maken al eeuwenlang gebruik van deze açai bessen om hun huid zo gezond mogelijk te houden. Açai kan ook gebruikt worden als een masker. De Brazilianen maakten er puree van en brachten het aan op hun huid. Dit schijnt enorm goed uit te pakken voor de gezondheid van de huid.
Anthocyanen
Anthocyanen behoren tot de groep fenolen. Deze stoffen komen veel voor in verschillende fruitsoorten.
De letterlijke betekenis van ‘Anthos’ vertaald uit het Grieks is ‘bloem’, ‘kyanos’ betekend blauw vanuit het Grieks. Deze anthocyanen zijn dus ook verantwoordelijk voor de blauw/paarse kleur van de açai bessen. De anthocyanen die in açai zitten zorgen voor een beter geheugen. Deze anthocyanen remmen de neuro-inflammatie af, ze activeren synaptische signalering en ze verbeteren de bloedtoevoer naar de hersenen. Deze anthocyalen verminderen de kans op een hartaanval met ruim 30% bij vrouwen.

Açai helpt tegen kanker
Anthocyanen kunnen ons lichaam beschermen tegen kanker, laboratorium-studies hebben aangetoond dat anthocyaan:
- Het proliferatie van kankercellen kan voorkomen
- Kankercellen kan doden
- Een deel van beginnende tumorvorming kan remmen
- Kankercelinvasies kan voorkomen
Deze conclusies zijn getrokken bij diverse dier- en cultuurstudies. Byom laat deze conclusies los met als doel de bezoeker te informeren, niet om de bezoeker te adviseren.